Cliq

La Formigueta

Despatx Juridic

La QP

Avançar al contingut
La Qperativa
  • Inici
  • Articles
  • Accés Socis
Cerca de web
BLOG

Adaptant-nos a la nova normalitat. Els nous ERTO

  • 14 October, 202014 October, 2020
  • Autor: Paqui Cano

La pròrroga dels ERTO s’ha fet esperar, in extremis, s’ha aconseguit un pacte entre els agents socials. El Real Decret-llei 30/2020, de 29 de setembre, de mesures socials en defensa de l’ocupació especifica determinades situacions on es poden mantenir o demanar la suspensió de contractes per força major o bé la suspensió per causes econòmiques; veiem les opcions que tenen les empreses per poder fer front a la situació causada per aquesta crisi sanitària que patim:

La pròrroga dels ERTO per força major: Les empreses, o autònoms amb treballadors, que tinguin encara actius els expedients de suspensió per força major, que recordem que són els que estan fonamentats en l’article 22 del Real Decret llei 8/2020, de 17 de març, poden mantenir aquests ERTO, i ampliar les exoneracions, de manera automàtica si es troben en el llistat dels 42 CNAE que es relacionen a l’annex del Real Decret-llei 30/2020, doncs es consideren que aquestes activitats són les que estan especialment afectades per la pandèmia.

Aquesta pròrroga automàtica no vol dir que no hem de fer res, tot el contrari, hem de recordar que a efectes de Seguretat Social i del SEPE s’han de realitzar uns tràmits administratius que ens asseguren l’aplicació de les exoneracions i el pagament de les prestacions als treballadors afectats.

Les empreses que no tenen el seu CNAE relacionat en aquest llistat, però la situació els obliga a mantenir aquest tipus d’expedient, el de Força Major, han de demanar a l’autoritat laboral que els permeti fer-ho, justificant que pertanyen a la cadena de valor de les activitats relacionades en l’annex del Real Decret-Llei 30/2020 i tenen greus problemes per tornar a l’activitat. El termini per realitzar aquesta sol·licitud és fins a 19 d’octubre, i l’autoritat laboral ho haurà d’autoritzar.

Els ERTO per rebrot que s’havien iniciat abans del 30 de setembre de 2020 es poden mantenir amb les condicions recollides als expedients que van ser autoritzats, i a més podran aplicar els nous percentatges d’exoneracions que el Real Decret-Llei estableix.

Les empreses que a partir de l’un d’octubre vegin que la seva activitat resulta afectada per noves restriccions, tant nacionals com estrangeres, poden gestionar un ERTO per impediment.

Si l’activitat de l’empresa, en canvi, només resulta parcialment afectada per les restriccions imposades per superar la pandèmia, poden sol·licitar un ERTO per limitacions (aforo, horaris…).

Aquests tipus d’ERTO poden aplicar exoneracions a les quotes de la seguretat social, sempre que l’autoritat laboral autoritzi la seva aplicació i reconegui l’afectació directa de la pandèmia.

Finalment, les empreses que anaven aplicant ERTO per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció, els podran seguint aplicant respectant els terminis previstos en la comunicació que l’empresa va fer a l’autoritat laboral. Aquests expedients també es poden prorrogar, però no de forma automàtica, s’ha de fer obrint període de consultes amb els representants dels treballadors i arribant a acord.

Un cop resolta la pròrroga dels diferents tipus d’ERTO que tenim actius, hem de revisar la situació en la qual queden els treballadors que estan rebent la prestació per desocupació per part del SEPE, perquè recordem que ja fa sis mesos que molts ERTO van ser iniciats i per tant les condicions en la prestació haurien de modificar-se.

En aquest sentit el capítol II del Real Decret-llei 30/2020, de 29 de setembre estableix mesures extraordinàries amb relació a l’import i el consum de la prestació.

Les prestacions no veuran reduït el seu percentatge al 50% de la base reguladora fins a 31 de gener de 2021. A més, no es computaran com a consumides les prestacions gaudides per raó dels expedients de regulació d’ocupació per força major, per rebrot i limitacions i els per causes econòmiques regulat per l’article 23 del Real Decret llei 8/2020, de 17 de març.

A més es crea una prestació extraordinària per als treballadors fixos discontinus que s’hagin vist afectats per expedients de regulació temporal d’ocupació regulats als articles 22 i 23 del Real Decret-Llei 8/2020 de 17 de març, quan deixin d’estar afectats per l’expedient però, per estar en període d’inactivitat, no estan en situació activa de feina.

També podran gaudir d’aquesta prestació els treballadors fixos discontinus que hagin esgotat la seva prestació d’atur i que, per causa de la pandèmia, no hagin sigut cridats.

Finalment pels treballadors autònoms tenim diferents prestacions per cessament de l’activitat, depenent de la seva situació prèvia i la seva previsió fins a 31 de gener de 2021.

S’amplia la prestació de cessament compatible amb l’activitat, sempre que l’autònom l’estigués gaudint a 30 de setembre de 2020.

Els autònoms amb treballs fixos i periòdics també veuen ampliada la seva prestació per cessament.

Es crea una nova prestació per suspensió de l’activitat dirigida a treballadors autònoms que tenen la seva activitat suspesa totalment a conseqüència de les restriccions de les autoritats competents per contenir la pandèmia.

Aquestes prestacions tenen efectes des d’un d’octubre de 2020, fins a 31 de gener de 2021, i han de ser sol·licitades expressament, a la mútua d’accidents de treball que cada autònom té seleccionada, abans del dia 14 d’octubre de 2020.

Com veiem l’aplicació de totes aquestes mesures no és automàtica, s’han de fer diverses gestions i respectar els terminis establerts per poder gaudir-les.

Man pressing a button to restart national economy after crisis. Composite image between a hand photography and a 3D background.

A més, no són “gratuïtes”. La pròrroga dels ERTO, o l’aplicació dels nous ERTO per limitacions i rebrots comporten un nou compromís de manteniment de l’ocupació de 6 mesos, a sumar al ja existent en la regulació anterior.

El registre salarial
Protecció de riscos laborals, inseguretat en el treball i Covid-19.
Paqui Cano
Sócia de La Qperativa. Diplomada en Relacions Laborals. Experta en gestió de persones i Prevenció de Riscos Laborals. Especialitzada en les entitats de l'economia social i d'empreses cooperatives.
ERTO gestió suspensió

Related articles

La rasa salarial. Per què…
Protecció de riscos laborals, inseguretat…
El registre salarial
La suspensió temporal dels contractes…
MESURES PER FER FRONT A…
Mesures per a la igualtat…
T’hi apuntes?
La llei de transparència
Com gestionar les dades personals…
La documentació a les associacions

Deixa un comentari Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Últimes entrades

  • Reeixim en temps de crisi. Fem proximitat
  • La rasa salarial. Per què les dones cobrem menys?
  • Protecció de riscos laborals, inseguretat en el treball i Covid-19.
  • Adaptant-nos a la nova normalitat. Els nous ERTO
  • El registre salarial

Arxius

  • November 2020
  • October 2020
  • August 2020
  • May 2020
  • April 2020
  • March 2020
  • January 2020
  • December 2019
  • November 2019
  • September 2019

Categories

  • BLOG
  • GESTIÓ COOPERATIVA
  • MÓN COOPERATIU
  • Sin categoría
logo qperativa

La Qperativa és una iniciativa que pretén acompanyar els projectes cooperatius que ho desitgin en tota la seva vida activa, des d’un punt de vista de la gestió formativa, laboral, administrativa i jurídica.

DARRERS ARTICLES


Reeixim en temps de crisi. Fem proximitat
La rasa salarial. Per què les dones cobrem menys?

Protecció de riscos laborals, inseguretat en el treball i Covid-19.
Adaptant-nos a la nova normalitat. Els nous ERTO

El registre salarial
La reforma dels ERTO de 13 de maig de 2020

La suspensió temporal dels contractes de treball com a mesura per superar la crisi
Les relacions de treball a les cooperatives

Règim fiscal de les cooperatives(I). Els tributs
Reeixim.
COLABORADORS
logo qperativa
logo qperativa
logo qperativa
logo qperativa