
El treball voluntari.
La relació laboral
L’objecte del dret del treball és l’ordenació de les relacions jurídiques sorgides amb ocasió del treball prestat per persones físiques, anomenades treballadores, que de forma voluntària presten els seus serveis retribuïts per compte d’altri i dins de l’àmbit d’organització i direcció d’una altra persona, física o jurídica, denominada ocupador o empresari.
Per tant, partim d’una relació que ha de reunir tots els caràcters que estableix l’article 1 ET per poder-se anomenar laboral. Aquests caràcters són:
- Voluntarietat: perquè si no estaríem parlant de treballs forçats, una cosa prohibida al nostre ordenament.
- Retribució: la prestació de treball es fa a canvi de diners.
- Alienitat: el contracte de treball configura una situació en que concorren tres factors:
- la persona propietària dels béns no és la mateixa que els va elaborar i va treballar, és a dir, que en la relació laboral el treballador no posseeix els productes o serveis que són fruit del seu treball, sinó que ha de lliurar-los o posar-los a la disposició de l’empresari. Això s’anomena alienitat en els fruits.
- La persona treballadora no adopta de les decisions de ni és propietària dels mitjans de producció i per tant és aliena a l’organització empresarial.
- La persona treballadora no participa dels guanys de l’empresa ni en suporta els riscos. Això s’anomena alienitat en els riscos
- Dependència: l’empresari i no la persona treballadora estableix les normes sota les que el treball s’ha de desenvolupar, limitat per la llei. La persona treballadora queda immersa en l’àmbit de direcció i organització empresarials i per tant, es troba en règim de dependència.
La relació de voluntariat
Quan mirem la figura de la persona voluntària, la situació és diferent. Dels requisits que marquen l’existència d’una relació laboral dels que hem parlat en el punt anterior, aquí el que manca és la remuneració. La persona voluntària no pot rebre cap contraprestació econòmica al seu treball.
Jurídicament, el voluntariat s’enquadra dins el que l’article 1.2 d) de l’Estatut del treballadors anomena treballs realitzats a títol d’amistat, benevolència o bon veïnatge, per a excloure’ls del seu àmbit d’aplicació.
Aquesta exclusió no significa, però, que les persones voluntàries no tinguin un enquadrament jurídic. La normativa de referència a Catalunya és la Llei 25/2015 de 30 de juliol de voluntariat i foment de l’associacionisme.
La llei de voluntariat, al seu article tercer fa tota una sèrie de definicions:
- Voluntariat: el conjunt d’accions i activitats d’interès general motivades per l’altruisme i la voluntat de transformació social que acompleixen persones físiques, denominades voluntaris, que participen en projectes en el marc d’una activitat associativa o bé en programes específics de voluntariat d’una entitat sense ànim de lucre, d’acord amb el que estableix aquesta llei.
- Voluntaris: les persones físiques que, d’una manera lliure, sense contraprestació econòmica i d’acord amb la capacitat d’obrar que els reconeix l’ordenament jurídic, decideixen dedicar part de llur temps al servei dels altres o a interessos socials i col·lectius, per mitjà de la participació en programes de voluntariat que duen a terme entitats sense ànim de lucre –amb les quals formalitzen un compromís que dóna origen als drets i deures que regula aquesta llei– o bé per mitjà de l’associacionisme i la participació en els diferents projectes que en aquest marc es puguin dur a terme.
- Acció voluntària: l’acció duta a terme per una persona que, lliurement i solidàriament, per voluntat pròpia i sense cap compensació econòmica, decideix dedicar part del seu temps a exercir, d’una manera compartida amb altres persones, un compromís de transformació de la societat, en el marc d’una activitat associativa, en un programa específic de voluntariat d’una entitat sense ànim de lucre i en benefici de tercers.
- Associacionisme: l’activitat d’implicació social sense ànim de lucre ni personal ni col·lectiu, basada en la participació col·lectiva i compromesa, l’autoorganització, el voluntariat, la gestió democràtica i la voluntat de transformació social o personal.
- Entitat de voluntariat: l’entitat privada sense ànim de lucre que acompleix activitats d’interès general, que ha decidit que la participació voluntària dels ciutadans és un valor imprescindible en la seva missió pera assolir les seves finalitats i que ha elaborat un programa de voluntariat que defineix i emmarca el valor i els espais de l’acció voluntària en l’entitat. Aquest programa és potestatiu per a les entitats de base associativa.
- Destinataris de l’acció voluntària: les persones físiques, considerades individualment o integrades en grups, per a les quals l’acció voluntària comporta un benefici, la defensa de llurs drets, la millora de les condicions de vida o la satisfacció de llurs necessitats.
- Programa de voluntariat: el document formal, aprovat per l’òrgan de govern d’una entitat de voluntariat, que recull sistematitzadament i justificadament la voluntat de l’entitat d’organitzar una o més activitats d’interès general que complementin el compliment dels seus objectius o hi coadjuvin, amb la participació de voluntaris, com un valor afegit dins de l’organització.
Si examinem aquestes definicions, el primer que veurem és que la llei exigeix que l’acció voluntària es desenvolupi d’una forma organitzada. Per això parla de projectes en el marc d’una activitat associativa i de programes específics. Per acabar-ho d’arrodonir, defineix el que s’anomena pla de voluntariat i estableix l’obligatorietat de les entitats de disposar-ne.
Això implica que no parlem de voluntariat quan una persona col·labora gratuïtament amb una entitat de forma espontània o sense fer-ho en un projecte concret. En aquest cas podem estar parlant d’activisme, però no de voluntariat. El voluntariat ha d’aportar beneficis a les dues parts, la persona voluntària i l’entitat que l’acull, i si n’hi ha, també a les persones destinatàries de l’acció.
Drets i deures de les persones voluntàries.
Les persones voluntàries tenen el deure d’acomplir l’activitat en què participen amb responsabilitat, diligència i competència, i respectar les normes internes de funcionament de l’entitat de voluntariat i els principis i valors associatius. Tenen el deure de mantenir la confidencialitat de les informacions rebudes i conegudes en l’acompliment de la seva activitat.
A més, tenen l’obligació de rebutjar tota contraprestació econòmica o material que els ofereixin els destinataris o tercers per la seva actuació, llevat dels diners de butxaca i d’altres conceptes similars pel que fa als programes de voluntariat internacional.
A banda cal tenir present que les persones voluntàries, si son contractades per l’entitat, mai no poden desenvolupar una acció voluntària que comporti exercir les mateixes funcions o similars en la mateixa entitat (article 6.4 LV).
Drets de formació i d’informació: les persones voluntàries han d’obtenir informació sobre la missió, la finalitat i el funcionament de l’entitat, sobre el sentit i el desenvolupament de l’acció voluntària i sobre el paper i l’itinerari que tenen dins l’entitat, i també disposar d’informació de les activitats i dels mitjans i el suport per a poder acomplir-les convenientment.
També han de rebre la formació necessària per a l’acompliment de l’activitat, estar informats del disseny de l’itinerari formatiu en el marc del projecte que desenvolupen i poder participar-hi. Correlativament tenen l’obligació de participar activament en aquesta formació.
Finalment, tenen dret a rebre informació sobre les condicions de seguretat, higiene i salut adequades a la naturalesa i les característiques de l’activitat voluntària, i acomplir llur tasca en aquestes condicions i l’obligació d’observar les mesures de seguretat i salut que estableixen les lleis.
Drets i deures de participació
Les persones voluntàries tenen dret a participar en l’elaboració, la planificació, l’execució i l’avaluació dels programes i les activitats en què col·laborin, d’acord amb la naturalesa i la dinàmica interna de l’entitat. Tenen el deure de cooperar i participar activament tant en la consecució dels objectius de l’entitat com dels programes en què participen.
També tenen dret a acordar lliurement les condicions i els possibles canvis de l’acció voluntària en que participen, el compromís de les tasques definides conjuntament, la durada i l’horari i les responsabilitats de cadascú.
I, òbviament, tenen el dret de desvincular-se de la tasca voluntària en el moment que ho considerin pertinent, si bé ho han de notificar a l’entitat amb l’antelació suficient per a no perjudicar l’activitat.
Drets formals
Excepte en el cas que siguin sòcies de l’entitat, les persones voluntàries previ a l’inici de l’acció voluntària han de signar un full de compromís, que ha d’incloure com a mínim el contingut que estableix la llei per a aquest document. En termes senzills, el full de compromís és un contracte de prestació gratuïta de serveis.
Cal que disposin d’acreditació o identificació com a voluntaris.
Tenen dret a obtenir un certificat de llur participació en els programes de les entitats de voluntariat, en el qual s’han de fer constar, com a mínim, la naturalesa de l’acció voluntària i el període i el total d’hores en què s’ha desenvolupat.
També tenen dret a obtenir el reconeixement de l’experiència adquirida en tasques d’associacionisme i en programes de voluntariat per mitjà dels processos d’acreditació de competències adquirides per vies no formals d’acord amb la normativa vigent.
Drets materials
Cal que les persones voluntàries rebin la cobertura d’una assegurança de riscos derivats de l’activitat que acompleixen com a voluntaris i dels danys que, involuntàriament, podrien causar a tercers per raó de llur activitat.
De la mateixa manera, tenen dret a rescabalar-se, si així ho acorden amb l’entitat de voluntariat en què duen a terme l’acció voluntària, de les despeses que aquesta els pugui ocasionar.
Drets i deures de les entitats
Formals
- Disposar d’un pla de voluntariat o de participació que reculli els aspectes relatius a la gestió dels voluntaris dins de l’entitat i d’un pla de formació o d’un itinerari formatiu dels voluntaris de l’entitat en els quals es pugui identificar la formació que el voluntari necessita per a poder dur a terme la seva tasca a l’entitat i participar-hi.
- Cal que certifiquin, a petició de la persona voluntària, la seva participació i vinculació als programes de l’entitat de voluntariat, fent-hi constar les activitats i funcions dutes a terme, l’any de realització i el nombre d’hores dedicades, i també la formació feta i la durada[2].
- Les entitats, que tenen el dret d’escollir les persones voluntàries lliurement, han de formalitzar la vinculació amb el voluntari per mitjà del full de compromís corresponent. També han de proveir el voluntari, en cas que sigui necessari, d’un element identificador en què consti, com a mínim, la seva condició de voluntari. Cas que la persona voluntària incompleix manifestament aquest full de compromís, l’entitat tindrà dret a desvincular-la del programa en què participi.
Organitzatives
- Nomenar una persona com a responsable de la coordinació dels voluntaris de l’entitat de voluntariat.
- Facilitar informació sobre la missió i l’estil de treball de l’entitat de voluntariat a fi de garantir un encaix correcte entre les aspiracions de l’entitat i les del voluntari.
- Mantenir, si escau, un registre en què constin inscrits els voluntaris de l’entitat de voluntariat, una descripció mínima de l’activitat que duen a terme i qualsevol dada que pugui facilitar la certificació posterior de la seva activitat
- Adaptar les actuacions que han de fer els voluntaris, atenent llur situació personal o la dels altres actors del programa al qual estan vinculades.
- Facilitar la participació dels voluntaris en el disseny i l’execució dels programes d’acció voluntària que es vulguin desenvolupar.
- Participar activament en els protocols i els mecanismes que s’estableixin per a combatre els maltractaments i posar-los en coneixement de les autoritats policials o judicials en cas que se’n detectin indicis en les persones ateses.
Materials
- Assegurar els riscos derivats de l’activitat que duu a terme la persona voluntària i la responsabilitat civil de les accions esmentades en tot moment
- Garantir també les mesures de seguretat i salut d’acord amb la normativa vigent.
- Rescabalar el voluntari, si així ho han acordat amb aquest, de les despeses que li pugui ocasionar l’acció voluntària.
- Complir els deures que s’estableixin per reglament en l’àmbit sectorial corresponent.