
T’hi apuntes?
Avui som a la tercera fira de l’economia social cooperativa del Baix Llobregat, que té lloc al Prat.
Ens està preguntant molta gent què és una cooperativa, què és l’economia social, com funcionem en aquest àmbit…
Contestar això mereix una mica de reflexió, perquè podríem dir moltes coses. L’economia social és, en si mateixa, tot un món, acull un tarannà, una forma de veure la vida des de la col·laboració, la sostenibilitat i el fair play.
Però per què triar la forma cooperativa? La resposta és senzilla. Per viure millor. Treballar per compte aliè, en una societat tan individualista com la nostra, implica suportar durant tota la vida laboral un nivell d’estrès elevat. Hem de competir per tot: qui fa la mateixa feina que nosaltres, no sigui que ens prengui el lloc. Qui aconsegueix pujar un graó en la cadena de comandament i quin és el preu que paga per fer-ho. És fàcil veure el que guanya: diners. Però que paga? Menys temps per la família? Més tensió per mantenir-se al lloc? I a tot això hi hem de sumar la competitivitat amb la resta d’empreses del mercat.
Les cooperatives neixen de la necessitat de millorar les condicions de vida, tant de les persones que les conformen, com de l’entorn. Hem de gestionar coses, igual com ho faríem en una empresa tradicional, però la diferència rau en dos conceptes molt importants: la competitivitat i la sostenibilitat, en tots els seus aspectes.
La competitivitat: imagina’t treballar en un ambient on les persones que treballen amb tu no volen prendre’t el lloc, ni posicionar-se per davant teu. Imagina’t treballar per aconseguir un objectiu col·lectivament, entre totes. I ara imagina’t que aquest objectiu no l’ha fixat un estrany, sinó que l’heu decidit les mateixes persones que el perseguireu.
A les cooperatives es col·labora, perquè a dins, totes les persones busquen el mateix objectiu. I amb les cooperatives es col·labora, perquè totes som necessàries!
La sostenibilitat: Imagina’t estar a gust a la feina. Solucionar els problemes parlant, participar en els espais pensats per a cuidar-nos. No et sembla més sostenible que desenvolupar la teva professió en un lloc on no existeixin aquests espais?
Imagina’t que fem les coses pensant en els que vindran després. Que actuem de forma conseqüent amb el planeta i amb l’entorn comunitari. Que la nostra vida d’avui no impossibilita la dels nostres néts.

Imagina’t que l’aire romangui net. Que l’aigua sigui transparent i que el clima es mantingui estable. A que mola?
Doncs tot això es fa canviant el paradigma, modificant la manera de treballar, de gestionar, de pensar, per entendre la vida des de la sostenibilitat, des de la comunitat, des del cooperativisme i per tant, des de l’economia social i solidària.
T’hi apuntes?