
MESURES PER FER FRONT A L’ESTAT D’ALARMA

En aquests dies de l’estat d’alarma s’han succeït un seguit de reals decrets i reals decrets lleis amb la intenció de pal·liar els efectes adversos de la situació d’emergència sanitària que afecta l’estat.
Són moltes les mesures que s’estableixen per gestionar la situació d’alarma i farem en aquest article una repassada a les mesures d’ajuda a les empreses i autònoms.
Al RDL 8/2020, de 17 de març, al seu article 17 es va establir una prestació econòmica extraordinària per cessament d’activitat, dirigida als autònoms afectats per l’estat d’alarma, ja sigui directament per tancament del seu negoci o bé per perdre facturació a causa de la situació que l’estat d’alarma genera en l’activitat empresarial del país.
Se’ls exigeix estar d’alta abans de l’inici de l’estat d’alarma i estar al corrent del pagament de les quotes.
Ho gestiona la mútua d’accidents de treball que l’autònom té assignada, que serà també la que farà el pagament de la prestació i l’exoneració de les quotes afectades per l’estat d’alarma.
La prestació s’equipara a la dels treballadors, i serà del 70% de la base de cotització dels 6 mesos anteriors. Així, per bases mínimes, 944,40 euros, tenim una prestació de 661,86 euros.
És una prestació excepcional, i també les seves condicions són excepcionals, doncs per percebre-la no cal donar-se de baixa del RETA, no cal que l’autònom tingui carència i no es perden les bonificacions que es tenen fins ara. Tot i això s’ha de tenir en consideració no és compatible amb cap altra percepció que rebi l’autònom, ja sigui per pluriactivitat o per la percepció de qualsevol pensió que compagini amb la realització d’una activitat professional o empresarial.

A banda d’aquesta ajuda que dona el Govern, la Generalitat de Catalunya, per la seva banda, ha creat algunes línies d’ajuts per compensar aquesta situació d’aturada que estan pendents de la corresponent publicació de convocatòria:
- Autònoms persones físiques
- Autònoms i microempreses del sector turístic
- Pimes del comerç, artesania i moda i la seva reactivació.
Les ajudes no estan totes disponibles amb la celeritat que ens agradaria, i això comporta que les quotes de seguretat social s’hagin de liquidar. En el Real Decret Llei 11/2020 s’estableix la possibilitat de demanar moratòries de fins a 6 mesos en les quotes d’ abril a juny, però no diu res de les de març, que s’hauran de liquidar, a l’espera de la seva compensació si correspon. Si no s’ha pogut liquidar la quota corresponent, és recomanable demanar un ajornament per evitar tenir impagaments que impediran l’accés a les ajudes que es puguin demanar.
En l’àmbit tributari, el calendari de tributs no ha sigut modificat, per la qual cosa s’han de presentar les declaracions corresponents al primer trimestre de l’any en el període establert habitualment a tal efecte. Tot i això, s’ha habilitat una opció excepcional d’ajornament dels tributs per motiu del COVID-19 que pot demanar-se fins i tot a declaracions no ajornables com el 115 o el 111.
Si l’autònom o empresa té treballadors, per poder superar aquesta situació de suspensió de l’activitat laboral, i sempre que els treballadors no puguin desenvolupar la seva feina per mitjans de teletreball, s’obre la possibilitat de tramitar un Expedient de Regulació Temporal de l’Ocupació (ERTO). El RDL 8/2020 ha flexibilitzat les condicions de la seva sol·licitud i ha obert l’opció de gestionar un ERTO de força major especialment per la situació produïda pel COVID-19, no tothom pot agafar-se a aquesta opció, i per tant, tenim dues vies:
- Serà situació de força major quan s’acrediti que l’activitat ha estat afectada per l’estat d’Alarma directament, havent d’estar inclosa en els articles 9 i 10 i en l’annex del Real Decret 463/2020 pel que es declara l’Estat d’Alarma.
- La resta d’activitats podran gestionar un ERTO per causes tècniques, econòmiques o productives derivades del COVID, justificant una pèrdua d’ingressos per aquesta situació excepcional.
Hem de remarcar que aquesta mesura és de caràcter temporal, només fins a la finalització de l’estat d’alarma (previsiblement el 11/04/2020) i està encaminada al manteniment de l’ocupació.
L’ERTO de forma major té la millora de poder bonificar la quota patronal en un 100% si l’empresa té menys de 50 treballadors o un 75% si en té menys. Aquesta exoneració de quotes, requereix que l’empresa mantingui l’ocupació durant 6 mesos, i els contractes temporals afectats allargaran la seva durada amb relació a l’estat d’alarma decretat.
Per la situació excepcional que resulta de l’estat de confinament, el reconeixement de la prestació d’atur dels treballadors recau en aquesta ocasió en l’empresa, havent de comunicar en el termini de 5 dies els treballadors afectats i els certificats d’empresa corresponents a les seves cotitzacions.
La resolució de l’ERTO per l’autoritat laboral s’estableix en 5 dies, sent el silenci positiu. No obstant això, quan la Inspecció de Treball consideri que la seva aplicació no ha estat ajustada a les circumstàncies o hi ha hagut incorreccions, pot demanar el retorn de les bonificacions o, fins i tot, les prestacions rebudes indegudament.
En cas d’ERTO els treballadors percebran la prestació de desocupació que suposa el 70% de la base de cotització dels 180 dies anteriors cotitzats i que no pot excedir de 36,60 euros bruts diaris en cas de treballadors sense fills, 41,83 euros bruts diaris en cas de tenir un fill o 47,06 euros bruts diaris en cas de tenir dos fills o més.
Fora de l’àmbit de l’administració, per poder superar les tensions econòmiques que l’aturada provoca en el finançament de les empreses i autònoms, s’han habilitat diferents línies de crèdits amb condicions més beneficioses a càrrec de l’ICO, a l’estat espanyol, i l’ICF a Catalunya que es poden demanar per mediació dels bancs i que tenen períodes de retorn de fins a 10 anys i carències de fins a 1 any.

Una de les últimes mesures de flexibilització laboral va sorgir en el moment que el passat dia 25 es van endurir la mobilitat de la ciutadania, el govern va articular en el RDL 10/2020 de 29 de març un permís retribuït recuperable per les persones treballadores per compte aliena que no presten serveis essencials.
Cal aclarir que aquest permís no és aplicable als socis treballadors o de treball de les cooperatives, per ser la seva relació societària. Serà la cooperativa qui haurà d’articular les mesures que consideri més adequades per gestionar aquesta situació.
Aquest permís s’aplica a aquells treballadors que presten serveis en empreses, públiques o privades, que no s’han vist afectades per la paralització de la seva activitat per l’estat d’alarma, però que no poden desenvolupar la seva activitat de manera telemàtica. No es pot aplicar als treballadors d’empreses que hi han sol·licitat un ERTO, a aquells que estan en situació d’incapacitat temporal, descans maternal o excedència.
És un permís obligatori i retribuït, i la seva compensació s’haurà de pactar i portar a terme abans del 31 de desembre de 2020. L’establiment de la compensació s’haurà de fer mitjançant negociació, amb un període de consultes i un acord per majoria de les persones que integrin la negociació. Tot i això, si no hi ha acord, l’empresari establirà les condicions de recuperació d’aquest permís.
Aquestes són les mesures que s’han posat en marxa per mitigar la crisi que la situació d’emergència sanitària ha provocat en l’àmbit empresarial. Encara queden temes per tractar i en aquests dies veurem com es van resolent.